14 Ağustos 2010 Cumartesi

polüretan

polüretan için çok söz söyleniyor. Bu yazımızda da polüretan melesine yüzeysel bir biçimde göz atacağız.

Komdom, ya da herkesin bildiği diğer adıyla, prezervatif, istenmeyen gebeliği önlemek açısından en çok kullanlan, bir diğer yöntemdir. Prezervatif, kadın ve erkek için olmak üzere iki şekilde mevcuttur. Bu yazımızda, sizlere kondom ile ilgili bilinmesi gereken konular hakkında bilgi vermek istiyoruz.
KONDOM : (PREZERVATİF ) ; Poliüretan veya latexten üretilmiş olan, prezervatif, erkek cinsel organını kaplayarak, spermleri toplayan ve istenmeyen gebeliği+cinsel yola bulaşan hastalıkları önleyen, ince bir kılıftır.
Olumlu Yönleri;
Gebeliği önlemede etkili bir yöntemdir. Doğru kullanıldığında, gebeliği %90-95 önler. Eğer beraberinde, spermisit denen krem, köpük, tablet şeklinde olan sperm ölüdürücü özelliğe sahip ürünler kullanılıyor ise, gebeliği önleyici etkisi, %99’a çıkar.
* Erken boşalmayı önler.
* AIDS, bel soğukluğu, frengi gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı her iki cinsel eşi de korur.
* Kadınları rahim ağzı kanserine karşı korur.
Olumsuz Yönleri;
* Cinsel ilişkiyi kesintiye uğratır
KULLANIM VE SAKLAMA ŞEKLİ ;
* Penis setleştikten sonra, vajene hiç temas etmeden takılır.Kondomun ucunda 1-2 cm. kadar bir boşluk bırakılır. Erkek boşaldığında, meni bu boşluğa dolar, Eğer boşluk bırakılmazsa, kondom yırtılabilir.Kondom sertleşme kaybolmadan çıkarılmalıdır.Çıkarıldıktan sonra, mutlaka delik veya sızıntı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer böyle bir durum söz konusu ise, hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir. İlk 72 saatte başvurulursa, gebelik oluşmadan engellenebilir.
* Her kondom sadece bir kere kullanılır. Her cinsel ilişkide, yeni bir kondom kullanılmalıdır.
* Kondomlar sıcak ve nemli yerlerde saklanmamalıdır. Güneş ışığında bırakılmamalıdır. Bu durumlarda, yırtılma olasılığı artar. Bazen gözle görülemeyecek kadar küçük delikler oluşur. Bu da gebeliğe neden olur.Üzerindeki tarih, üretim tarihidir. Son kullanma tarihi, üretim tarihindenitibaren, 5 yıl sonradır.
* Kondom kullanırken, kayganlaştırmak için, vazelin, yağlı tablet ve fitiller kullanılmaması gerekir. Bunlar da kondomun yırtılmasına neden olabilir. Özel su bazlı tablet ve fitiller (KY jeli gibi) kullanılabilir.
KONDOMUN KULLANILMAMASI GEREKEN DURUMLAR ;
* Eğer kadın ya da erkeğin kauçuk alerjisi varsa kullanılmamalıdır. Bu çok nadir görülen bir durumdur.Normal kullanımda bir yılda 100 kadından 14'ü hamile kalmakta; hatasız kullanımda bir yılda 100 kadından 3'ü hamile kalmaktadır.
KADINLAR İÇİN KONDOM (PREZERVATİF );
Prezervatifin ön ve arka tarafında, bulunan iki halka mevcuttur. Kılıfın görevi tüm spermi toplamak ve vajinaya girmesini önlemektir. Dış halka cinsel ilişki sırasında vajinanın içinde bulunur; Ön halka ise vajinanın dışında kalır. penisin prezervatifin kenarlarına kaymamasına dikkat edilmelidir. İlk kullanımı zor gelebilir; İlişki sonrası, kalkmadan önce meninin sızma yapmasını önlemek için doğru çıkarılmalıdır.Doğru ve düzenli kullanılan kadın prezervatifi, HİV virüsünün ve en yaygın olan STD'lerin bulaşma riskini en aza indirir; Kadın prezervatifini eczanelerden reçetesiz olarak alabilirsiniz. Eğer sizin ya da partnerinizin latex'e alerjisi varsa, polüretan prezervatif bunun için iyi bir alternatif olabilir. Prezervatifin hatasız kullanılması halinde, gebelik riski %5 tir.
İstenmeyen gebeliği ve cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemenin en kolay yolu olan prezervatif, sağlıklı bir cinsel hayatın da kapılarını açıyor. Unutmayın ki, öncelikli olan sağlıktır.

0 yorum:

Yorum Gönder